zondag 22 januari 2012

Labeldoekje

Niveau: Beginner 
Tijdsduur: +/- 15-30 minuten

Benodigdheden
patroonpapier
stift/potlood/pen 
krijt(potlood)
lineaal
keukenschaar
Stukje stof (ik ga even uit van 22 x 22 cm)
Stukje fleece of nicky velours (22x22) 
Verschillende lintjes die bij je stof passen
Stoffenschaar
Bijpassende draad 
Naaimachine
Spelden


1. Teken op patroonpapier (met blokjes is hiervoor het handigst) met behulp van de lineaal een vierkant van 20 x 20 cm. 


2. Knip het vierkant netjes op de getekende lijn uit met de keukenschaar (Let op: niet je stoffenschaar gebruiken, deze kan bot worden als je 'm teveel gebruikt voor het knippen van andere dingen dan stof) 


3. Leg de stof met de goede (bedrukte) kant naar beneden neer en speld het vierkant wat je net geknipt hebt op de achterzijde 
4. Zet met krijt(potlood) (of als je dit niet hebt dun met balpen) streepjes langs de rand van je patroon. Vergeet hierbij niet om ook de hoeken goed om te trekken. 

5. Je hebt altijd een beetje extra stof nodig voor de naadtoeslag. De één houdt hier 0.5 cm voor aan, de ander kiest voor 1 cm en sommigen meer. Wij gaan hier uit van 1 cm. Je kunt dit met een timmervrouwsoog bekijken, maar zeker in het begin is het volgende eenvoudiger: meet vanaf de rand van je getekende patroon 1 cm en zet hier een streepje. Dit doe je rondom je hele patroon
6. Knip met de stoffenschaar de stof op de buitenste lijn (de naadtoeslag) die je op de achterkant van de stof getekend hebt
7. Herhaal stap 3 t/m 6 ook voor de fleece of nicky velours. Let op: trek met knippen niet aan de stof. Deze stoffen rekken iets waardoor je dan de hele stof in een andere model kunt trekken dan het getekende patroon

Ik gebruik zelf 4 lintjes per kant, maar als je er zelf meer of minder wilt kun je dezelfde stappen natuurlijk met meer of minder lint doen.


8. Knip 16 stukjes lint van 8 cm lang
9. Nu gaan we alles in orde maken om te kunnen naaien! Leg de stoffen met de goede (bedrukte) kanten op elkaar en meet uit waar je de lintjes wilt hebben. Ik heb gekozen voor om de +/- 4 cm een lintje (ik meet het uit en zet een streepje met krijt). Vouw het lintje dubbel en speld het door de twee lagen stof heen zo vast dat het precies tussen de twee stof ligt. Het dubbelgevouwen deel ligt nu tussen de twee goede kanten van de stof en het "open" deel van het lint raakt (maar gaat niet over!) de lijn waar je de stof geknipt hebt). Dit doe je rondom. 


Als je het goed gedaan hebt, zie je nu de achterkanten van je stof en heb je twee vierkanten op elkaar gespeld waarbij de lintjes nu aan de binnenkant van de twee lagen stof zitten.Controleer dit nog even goed!

10. Stel de naaimachine op een gewone normale, rechte steek. Wanneer je nog niet zo ervaren bent is het met het oog op het omdraaien en afwerken het makkelijkst om een stukje vóór de hoek te beginnen. Maak een paar steken vooruit en een paar steken achteruit om af te werken. Nu naai je op het lijntje wat je eerder direct om je vierkant getekend hebt tot aan de hoek, laat de naald in de stof staan en til het voetje op. Draai de stof een slag zodat je weer rechtdoor op de lijn van die kant van het vierkant gaat. Dit herhaal je tot je weer bij de kant bent waar je begonnen bent. Je naait een kleine stukje, maar naait het geheel niet dicht (niet naaien tot waar je begonnen bent. Je laat een gat open, groot genoeg voor je vingers. Naai nog een paar steken achteruit, zodat alles goed vast zit. 


11. Als je het doekje onder de naaimachine vandaan hebt, ga je de hoekjes knippen. De hoekjes knippen hoor ik je denken. Ja, de hoekjes knippen. Zo worden je hoekjes mooier puntig.Je knipt de punt van de hoeken af, zo dicht mogelijk langs het stiksel (pas op dat je niet je stiksel doorknipt: been there, done that ;) )

12. Nu ga je het doekje omkeren door het gat wat je open gelaten hebt. Gebruik een haaknaald, je vingers of iets anders om de hoeken goed naar buiten te duwen, zodat ze er mooi puntig uitzien. 


13. Nu ga je zo dicht mogelijk langs de rand het hele doekje rondom stikken. Het gat wat je eerder open gelaten hebt stik je zo ook meteen dicht (eventueel even dicht spelden). Het stikken doe je zoals bij stap 10


Et voila! Klaar is je labeldoekje!

Lintjes: Action
Stof: Hoegen Kinderstoffen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten